Masterclass Sensorische Informatieverwerking bij NAH en/ of trauma

 

Voor professionals die de diepte in willen

Heb je al een basis in Sensorische Informatieverwerking (SI) via onze cursussen SI Paramedici of SI Zorg en Onderwijs, of een vergelijkbare opleiding elders gevolgd? Deze masterclass tilt je theoretische kennis en praktisch handelen naar een hoger niveau, specifiek gericht op SI, de hersenen, NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en trauma. In drie dagen, een intensief blok van twee dagen gevolgd door een terugkomdag, krijg je verdieping in de complexiteit van SI bij deze doelgroepen, waarna je de verkregen kennis direct binnen jouw professie kan implementeren.

Deze masterclass wordt verzorgd door twee docenten wat zal resulteren in veel dynamiek, afwisseling en interactie.

Ben jij klaar om je expertise in SI uit te breiden en een verschil te maken voor mensen met NAH en/ of trauma? Pak dan nu deze unieke kans en schrijf je in! Verbreed en verdiep jouw kennis en ontdek hoe je hiermee jouw werk kan verrijken.

Voor wie

Deze Masterclass is bedoeld voor professionals die al eerder (aantoonbaar) een cursus Sensorische Informatieverwerking hebben gevolgd en kennis en inzicht hebben in de basistheorie van de sensorische informatieverwerking.  

Er wordt binnen deze Masterclass ingegaan op de SI vanwege de SPM-2. Hierbij wordt uitgegaan van basiskennis van de SI. Andere theorieën/ concepten, kunnen (bv. binnen casuïstiek) soms kort aan de orde komen, maar komen in deze masterclass niet uitgebreid aan bod. Cursisten krijgen deze dag, inzicht hoe zij (per casus) kritisch kunnen onderbouwen of wel/niet inzetten van de SPM-2 binnen het proces van klinisch redeneren van toegevoegde waarde kan zijn.

Doel van de masterclass

De masterclass is bedoeld voor professionals met een basisopleiding in de sensorische informatieverwerking die graag zowel hun theoretische kennis als het praktisch handelen voor hun cliënten met NAH, naar een hoger niveau willen brengen. 

De masterclass legt een theoretische en praktische basis voor omgaan met en behandelen van mensen met complexe NAH en de vaak al even complexe sensorische informatieverwerking. De wederzijdse invloed van gevolgen van NAH en prikkelverwerking met voortdurende koppeling naar casuïstiek en praktische handvatten staat centraal.    

Aan het einde van de masterclass hebben de deelnemers een stevige theoretische onderbouwing die ze praktisch kunnen vertalen naar hun werk met cliënten met NAH en/ of trauma.

Inhoud

De masterclass combineert vanaf het begin theoretische onderbouwing met praktische toepassing. We koppelen SI-principes aan de werking van het brein en wat bij NAH hierin gebeurt. Doordat theorie en casuïstiek elkaar continu afwisselen, krijg je niet alleen verdiepende kennis over de wederzijdse beïnvloeding van de sensorische informatieverwerking en NAH, maar ook direct praktische handvatten.    

Deze concrete handvatten ondersteunen binnen jouw professionele interventies bij het stimuleren van functioneel bewegen, het ondersteunen van dagelijkse activiteiten en het versterken van sociale participatie. De afwisseling tussen theorie, analyse en praktische toepasbaarheid houdt je scherp en zorgt ervoor dat je met nieuwe perspectieven en vaardigheden terugkeert naar jouw werksetting. Je ontwikkelt meer oog voor detail en gaat vooral naar huis met inzichten die direct toepasbaar zijn. 

Cursist

Met het oog op de gerichtheid op de praktijk en het leren maken van de vertaalslag naar eigen handelen, wordt van iedere deelnemer verwacht dat zij voorafgaand aan de scholing schriftelijk een praktijkvoorbeeld inbrengen. Daarnaast bieden we deelnemers de kans om voor de derde dag een uitgebreidere casus (inclusief videobeelden) in te brengen. Tijdens de cursus wordt op basis van variabiliteit gekozen welke casussen worden behandeld. Ervaring leert dat het bespreken van een aantal casussen, ook in combinatie of in logische volgorde, behulpzaam is.

De cursist krijgt, na ontvangst van inschrijving, per mail informatie toegestuurd over de wijze van aanleveren en welke informatie over de cliënt gewenst is. 

Onder begeleiding van de docenten worden de casussen met complexe vraagstellingen en beschikbare videobeelden besproken aan de hand van een klinische redeneringsmodel. Hierbij staat een brede (dus niet alleen sensorische) kijk op de cliënt centraal. Op basis van aangereikte inzichten en bespreking van praktijk situaties wordt de vertaalslag naar praktisch handelen vorm gegeven. Na de masterclass hebben deelnemers meer handvatten om vanuit een brede en verdiepte kijk hun dagelijks werk met cliënten inhoud te geven. 

De studiebelasting is 19,5 uur, waarvan 3 uur zelfstudie vanwege het voorbereiden van een casus en lezen van de literatuur. 

Certificaat

Op de laatste cursusdag ontvangt de cursist een certificaat, waarop het aantal studie belastinguren vermeld staat. Om het certificaat uitgereikt te krijgen is 100% aanwezigheid, inbreng van (schriftelijke) casuïstiek en actieve participatie vereist. 

Accreditatie

Vanwege het eenmalige karakter van deze unieke masterclass met specifieke inhoud, is er geen accreditatie aangevraagd. Bij voldoende aanmeldingen vanuit een bepaalde beroepsgroep kan dit heroverwogen worden.

Praktische informatie
  • Tijdsduur: 3 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 lesdagen en een terugkomdag. 
  • Cursustijden: De cursusdagen zijn van 9.30 – 16.00 uur
  • Trainers: Cor Reusen en Hans van Dam 
  • Aantal deelnemers: minimaal 12 en maximaal 20
  • Plaats: Ermelo
  • Investering: € 695,00. Hierbij zijn inbegrepen: cursusmateriaal, certificering, koffie, thee en een uitgebreide lunch
Cursusdata

Data voor de masterclass SI en NAH:

  • Najaar 2025: 3 en 4 december 2025, 13 januari 2026 
Aanmeldingsprocedure

U kunt zich aanmelden voor deze cursus door middel van het inschrijfformulier. Hiervan krijgt u een inschrijfbevestiging. Bij afmelding tot zes weken voor aanvang van de cursus kan het cursusgeld worden geretourneerd. Daarna is het totale cursusgeld verschuldigd. Bij aanmelding geldt een bedenktermijn van 14 werkdagen vanaf de datum van de inschrijfbevestiging.